Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pmsmn/public_html/core.pms.mn/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 382

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/pmsmn/public_html/core.pms.mn/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php:382) in /home/pmsmn/public_html/core.pms.mn/includes/common.php on line 47

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/pmsmn/public_html/core.pms.mn/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php:382) in /home/pmsmn/public_html/core.pms.mn/includes/common.php on line 47
Танин мэдэхүйн вэб
Mongolian | English | Japanese
PMS :: Дэмжлэг менежментийн систем  

Өндөр наслалттай газрууд
2011/12/30
Малыг бэлчээх Манай тэргүүний аварга малчид мал төллөлтийн үед хонио тогтмол өглөө 8—9 цагт бэлчээж, орой 18—19 цагт хотлуул», өдөрт 10 цаг орчим идээшлүүлж  энэ үеийгээ хамгийн богиноссон бэлчээрийн үе гэж үздэг.
Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Хээлтүүлэг
Мал хээлтүүлгийг хэр зэрэг зөв зохион явуулснаас төл бойжуулах ажиллагаа ихээхэн шалтгаална. Манайх хонио хангайд өвөлжвөл 2 дугаар сарын 20-ноос, говьд өвөлжвөл, 3 дугаар сарын 15-наас төллөхөөр тооцож хээлтүүлдэг.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Хээл хамгаалах
 Эх малыг тарган байлгаж үргээж  цочоохгүй, ширүүн хөөж туухгүй хэвтэр бууцыг хуурай дулаан байлгах нь хээл хамгаалах үндсэн нөхцөл юм.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Хурга бойжуулах-
Мал сүргийн нөхөн үйлдвэрлэлийн үндэс болсон төл бойжуулах ажил, малчны ажиллагаанаас шууд шалтгаална. Мал төллөх үеэр малыг өглөө бэлчээхдээ нэг бүрчлэн нарийн ажиглаж, төллөх дөхсөн хонийг ялган авч нэмэгдэл тэжээлтэй гэрийн гадуур байлгана.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Миний зөвлөгөө
Хүнд залхуурах гэж нэг "өвчин" бий. Залхуугаас тойрч явбал л юм дуулна шүү. Хүн ажил хийхдээ хэтийн зорилготой,хийе бүтээе гэсэн чин эрмэлзэлтэй байх хэрэгтэй. Тэгэхдээ ойрын ба холын гэсэн зорилт тавиарай. Ойрын гэдэг нь 5—10 жил, холын гэдэг нь хорь гуч, цаашдаа өндөр насны Тэтгэвэрт гараад юу бүтээх ба залуу халаагаа яаж бэлтгэх гэсэн үг юм л даа.


Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу
 

Асуулт хариулт
Нам, төр, олон нийтийн байгууллагын хурал, зөвлөгөөнд оролцохоос эхлээд цаг зарцуулах ажил олон бий. Тэр бүхнийг амжуулахад ар талыг минь дааж үлддэг «Элбэг дээлийн эзэн» гэргий Жаргалын минь үүрэг ихээ.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу
 

Отор, түүний төрлийн талаар “Нутгийн чулууг гурав эргүүл» гэсэн мэргэн үг бий”.Энэ нь чухамдаа нөөц бололцоогоо    бүрэн   дайчилж  нутгийн өвс ургамал идээшсэн малдаа эрдэнэ гэдгийг хэлээд байгаа юм. Би бардах нь биш, мал тэжээж үзээгүй хүн. Өргөн уудам хангай дэлхийн бэлчээр   байхад мал тэжээх хзмжээнд хүртэл тураана гэдэг үнэхээр гомдмоор хэрэг шүү.
  Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хоньчин Ц.Намхайнямбуу
дэлгэрэнгүй
2011/12/30
Жимс, жимсгэнийн дармал (компот) хийх ерөнхий арга


Алимын дармал Алимаа шилж сонгоод үрийн үүр, шилбийг авч хаяад 6-8 хэсэг болгон хэрчиж шилэн саванд хийгээд буцалсан ус нэмж 10-15 минут байлгадаг. Дараа нь усаа юүлээд дахин шинээр буцалсан ус хийж мөн 10-12 минут байлгана.

Үхрийн нүдний дармал
Хэт боловсроогүй, хагарч гэмтээгүй, боловсорсон цоморлигийн навч, шилбэнээс салгаж, хүйтэн усаар угаагаад шилэн саванд хийнэ. Жимстэй саванд буцалсан халуун ус нэмж таглаад 10-15 минут байлгасны дараа усыг юүлж түүгээр чихэрлэг шүүс бэлтгэх ба савтай жимсэнд дахин буцалсан ус хийж 10-15 минут байлгана.

Чацарганын дармал
Жимсийг шилж сонгон угааж, шилэн саванд хийгээд 60-70 хувийн концентрацитай чихэрлэг шүүс нэмж өг. Жимстэй шилний амсар дээр тагийг нь сул тавьж 15-20 минутын турш 100°С температуртай буцалсан усанд хийж халаана.

Давжаа алимын дармал
Шилэлт хийж цоморлигийн навчнаас салгах ба харин жимсний хөлийг үлдээж болно. Усаар сайтар угаасны дараа шилэн саванд хийж дээр нь буцалсан ус хийж савныхаа тагийг нь тавьж 10-15 минут оролдолгүй орхино. Хугацаа болмогц эхний усыг юүлж түүгээр чихэрлэг шүүс бэлтгэнэ.

Гүзээлзгэний дармал
Гүйцэд боловсорсон жимсийг ялган авч хүйтэн усаар сайтар угаагаад шилэн саванд хийнэ. Чихэрлэг шүүсийг нэмж хийгээд тагийг нь тавьж 85-90°С температурт 15 минутын турш байлгаж халаана. Дараа нь халуун уснаас шилтэй ундаагаа гарган авч таглаад доош харуулан тавьж тасалгааны температурт хөргөнө.

Цангисны дармал
Жимсээ ялган хүйтэн усаар угаасны дараа шилэн саванд хийнэ. Шүүслэгээ нэмж тагаа тавьж 30 минутын турш ариутгана. Дараа нь таглах багажаар таглаад уруу нь харуулан тавьж тасалгааны температурт хөргөнө.

Хар үрт тэсийн дармал
Хар үрт тэсийн дармал хийхийн тулд бүрэн боловсорч өнгө нь хувирсан амтлаг жимсийг ялган хүйтэн усаар сайтар угаагаад савлана. Савлахдаа жимсээ нягт шиг хийж улмаар халуун ус дээрээс нь дүүртэл нэмээд савныхаа тагийг таглаж дээрээс нь тавьж 15-20 минут байлгана.

дэлгэрэнгүй
more...
То вангийн сургаалаас
2011/12/30
Малыг бэлчээх Манай тэргүүний аварга малчид мал төллөлтийн үед хонио тогтмол өглөө 8—9 цагт бэлчээж, орой 18—19 цагт хотлуул», өдөрт 10 цаг орчим идээшлүүлж  энэ үеийгээ хамгийн богиноссон бэлчээрийн үе гэж үздэг.
Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Хээлтүүлэг
Мал хээлтүүлгийг хэр зэрэг зөв зохион явуулснаас төл бойжуулах ажиллагаа ихээхэн шалтгаална. Манайх хонио хангайд өвөлжвөл 2 дугаар сарын 20-ноос, говьд өвөлжвөл, 3 дугаар сарын 15-наас төллөхөөр тооцож хээлтүүлдэг.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Хээл хамгаалах
 Эх малыг тарган байлгаж үргээж  цочоохгүй, ширүүн хөөж туухгүй хэвтэр бууцыг хуурай дулаан байлгах нь хээл хамгаалах үндсэн нөхцөл юм.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Хурга бойжуулах-
Мал сүргийн нөхөн үйлдвэрлэлийн үндэс болсон төл бойжуулах ажил, малчны ажиллагаанаас шууд шалтгаална. Мал төллөх үеэр малыг өглөө бэлчээхдээ нэг бүрчлэн нарийн ажиглаж, төллөх дөхсөн хонийг ялган авч нэмэгдэл тэжээлтэй гэрийн гадуур байлгана.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Миний зөвлөгөө
Хүнд залхуурах гэж нэг "өвчин" бий. Залхуугаас тойрч явбал л юм дуулна шүү. Хүн ажил хийхдээ хэтийн зорилготой,хийе бүтээе гэсэн чин эрмэлзэлтэй байх хэрэгтэй. Тэгэхдээ ойрын ба холын гэсэн зорилт тавиарай. Ойрын гэдэг нь 5—10 жил, холын гэдэг нь хорь гуч, цаашдаа өндөр насны Тэтгэвэрт гараад юу бүтээх ба залуу халаагаа яаж бэлтгэх гэсэн үг юм л даа.


Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу
 

Асуулт хариулт
Нам, төр, олон нийтийн байгууллагын хурал, зөвлөгөөнд оролцохоос эхлээд цаг зарцуулах ажил олон бий. Тэр бүхнийг амжуулахад ар талыг минь дааж үлддэг «Элбэг дээлийн эзэн» гэргий Жаргалын минь үүрэг ихээ.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу
 

Отор, түүний төрлийн талаар “Нутгийн чулууг гурав эргүүл» гэсэн мэргэн үг бий”.Энэ нь чухамдаа нөөц бололцоогоо    бүрэн   дайчилж  нутгийн өвс ургамал идээшсэн малдаа эрдэнэ гэдгийг хэлээд байгаа юм. Би бардах нь биш, мал тэжээж үзээгүй хүн. Өргөн уудам хангай дэлхийн бэлчээр   байхад мал тэжээх хзмжээнд хүртэл тураана гэдэг үнэхээр гомдмоор хэрэг шүү.
  Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хоньчин Ц.Намхайнямбуу
дэлгэрэнгүй
2011/12/30
Жимс, жимсгэнийн дармал (компот) хийх ерөнхий арга


Алимын дармал Алимаа шилж сонгоод үрийн үүр, шилбийг авч хаяад 6-8 хэсэг болгон хэрчиж шилэн саванд хийгээд буцалсан ус нэмж 10-15 минут байлгадаг. Дараа нь усаа юүлээд дахин шинээр буцалсан ус хийж мөн 10-12 минут байлгана.

Үхрийн нүдний дармал
Хэт боловсроогүй, хагарч гэмтээгүй, боловсорсон цоморлигийн навч, шилбэнээс салгаж, хүйтэн усаар угаагаад шилэн саванд хийнэ. Жимстэй саванд буцалсан халуун ус нэмж таглаад 10-15 минут байлгасны дараа усыг юүлж түүгээр чихэрлэг шүүс бэлтгэх ба савтай жимсэнд дахин буцалсан ус хийж 10-15 минут байлгана.

Чацарганын дармал
Жимсийг шилж сонгон угааж, шилэн саванд хийгээд 60-70 хувийн концентрацитай чихэрлэг шүүс нэмж өг. Жимстэй шилний амсар дээр тагийг нь сул тавьж 15-20 минутын турш 100°С температуртай буцалсан усанд хийж халаана.

Давжаа алимын дармал
Шилэлт хийж цоморлигийн навчнаас салгах ба харин жимсний хөлийг үлдээж болно. Усаар сайтар угаасны дараа шилэн саванд хийж дээр нь буцалсан ус хийж савныхаа тагийг нь тавьж 10-15 минут оролдолгүй орхино. Хугацаа болмогц эхний усыг юүлж түүгээр чихэрлэг шүүс бэлтгэнэ.

Гүзээлзгэний дармал
Гүйцэд боловсорсон жимсийг ялган авч хүйтэн усаар сайтар угаагаад шилэн саванд хийнэ. Чихэрлэг шүүсийг нэмж хийгээд тагийг нь тавьж 85-90°С температурт 15 минутын турш байлгаж халаана. Дараа нь халуун уснаас шилтэй ундаагаа гарган авч таглаад доош харуулан тавьж тасалгааны температурт хөргөнө.

Цангисны дармал
Жимсээ ялган хүйтэн усаар угаасны дараа шилэн саванд хийнэ. Шүүслэгээ нэмж тагаа тавьж 30 минутын турш ариутгана. Дараа нь таглах багажаар таглаад уруу нь харуулан тавьж тасалгааны температурт хөргөнө.

Хар үрт тэсийн дармал
Хар үрт тэсийн дармал хийхийн тулд бүрэн боловсорч өнгө нь хувирсан амтлаг жимсийг ялган хүйтэн усаар сайтар угаагаад савлана. Савлахдаа жимсээ нягт шиг хийж улмаар халуун ус дээрээс нь дүүртэл нэмээд савныхаа тагийг таглаж дээрээс нь тавьж 15-20 минут байлгана.

дэлгэрэнгүй
дэлгэрэнгүй...
Хань нөхрөө зөв сонгох нь
2011/12/30
Малыг бэлчээх Манай тэргүүний аварга малчид мал төллөлтийн үед хонио тогтмол өглөө 8—9 цагт бэлчээж, орой 18—19 цагт хотлуул», өдөрт 10 цаг орчим идээшлүүлж  энэ үеийгээ хамгийн богиноссон бэлчээрийн үе гэж үздэг.
Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Хээлтүүлэг
Мал хээлтүүлгийг хэр зэрэг зөв зохион явуулснаас төл бойжуулах ажиллагаа ихээхэн шалтгаална. Манайх хонио хангайд өвөлжвөл 2 дугаар сарын 20-ноос, говьд өвөлжвөл, 3 дугаар сарын 15-наас төллөхөөр тооцож хээлтүүлдэг.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Хээл хамгаалах
 Эх малыг тарган байлгаж үргээж  цочоохгүй, ширүүн хөөж туухгүй хэвтэр бууцыг хуурай дулаан байлгах нь хээл хамгаалах үндсэн нөхцөл юм.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Хурга бойжуулах-
Мал сүргийн нөхөн үйлдвэрлэлийн үндэс болсон төл бойжуулах ажил, малчны ажиллагаанаас шууд шалтгаална. Мал төллөх үеэр малыг өглөө бэлчээхдээ нэг бүрчлэн нарийн ажиглаж, төллөх дөхсөн хонийг ялган авч нэмэгдэл тэжээлтэй гэрийн гадуур байлгана.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу

Миний зөвлөгөө
Хүнд залхуурах гэж нэг "өвчин" бий. Залхуугаас тойрч явбал л юм дуулна шүү. Хүн ажил хийхдээ хэтийн зорилготой,хийе бүтээе гэсэн чин эрмэлзэлтэй байх хэрэгтэй. Тэгэхдээ ойрын ба холын гэсэн зорилт тавиарай. Ойрын гэдэг нь 5—10 жил, холын гэдэг нь хорь гуч, цаашдаа өндөр насны Тэтгэвэрт гараад юу бүтээх ба залуу халаагаа яаж бэлтгэх гэсэн үг юм л даа.


Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу
 

Асуулт хариулт
Нам, төр, олон нийтийн байгууллагын хурал, зөвлөгөөнд оролцохоос эхлээд цаг зарцуулах ажил олон бий. Тэр бүхнийг амжуулахад ар талыг минь дааж үлддэг «Элбэг дээлийн эзэн» гэргий Жаргалын минь үүрэг ихээ.

Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хончин Ц.Намхайнямбуу
 

Отор, түүний төрлийн талаар “Нутгийн чулууг гурав эргүүл» гэсэн мэргэн үг бий”.Энэ нь чухамдаа нөөц бололцоогоо    бүрэн   дайчилж  нутгийн өвс ургамал идээшсэн малдаа эрдэнэ гэдгийг хэлээд байгаа юм. Би бардах нь биш, мал тэжээж үзээгүй хүн. Өргөн уудам хангай дэлхийн бэлчээр   байхад мал тэжээх хзмжээнд хүртэл тураана гэдэг үнэхээр гомдмоор хэрэг шүү.
  Монгол улсын хөдөлмөрийн баатар хоньчин Ц.Намхайнямбуу
дэлгэрэнгүй
2011/12/30
Жимс, жимсгэнийн дармал (компот) хийх ерөнхий арга


Алимын дармал Алимаа шилж сонгоод үрийн үүр, шилбийг авч хаяад 6-8 хэсэг болгон хэрчиж шилэн саванд хийгээд буцалсан ус нэмж 10-15 минут байлгадаг. Дараа нь усаа юүлээд дахин шинээр буцалсан ус хийж мөн 10-12 минут байлгана.

Үхрийн нүдний дармал
Хэт боловсроогүй, хагарч гэмтээгүй, боловсорсон цоморлигийн навч, шилбэнээс салгаж, хүйтэн усаар угаагаад шилэн саванд хийнэ. Жимстэй саванд буцалсан халуун ус нэмж таглаад 10-15 минут байлгасны дараа усыг юүлж түүгээр чихэрлэг шүүс бэлтгэх ба савтай жимсэнд дахин буцалсан ус хийж 10-15 минут байлгана.

Чацарганын дармал
Жимсийг шилж сонгон угааж, шилэн саванд хийгээд 60-70 хувийн концентрацитай чихэрлэг шүүс нэмж өг. Жимстэй шилний амсар дээр тагийг нь сул тавьж 15-20 минутын турш 100°С температуртай буцалсан усанд хийж халаана.

Давжаа алимын дармал
Шилэлт хийж цоморлигийн навчнаас салгах ба харин жимсний хөлийг үлдээж болно. Усаар сайтар угаасны дараа шилэн саванд хийж дээр нь буцалсан ус хийж савныхаа тагийг нь тавьж 10-15 минут оролдолгүй орхино. Хугацаа болмогц эхний усыг юүлж түүгээр чихэрлэг шүүс бэлтгэнэ.

Гүзээлзгэний дармал
Гүйцэд боловсорсон жимсийг ялган авч хүйтэн усаар сайтар угаагаад шилэн саванд хийнэ. Чихэрлэг шүүсийг нэмж хийгээд тагийг нь тавьж 85-90°С температурт 15 минутын турш байлгаж халаана. Дараа нь халуун уснаас шилтэй ундаагаа гарган авч таглаад доош харуулан тавьж тасалгааны температурт хөргөнө.

Цангисны дармал
Жимсээ ялган хүйтэн усаар угаасны дараа шилэн саванд хийнэ. Шүүслэгээ нэмж тагаа тавьж 30 минутын турш ариутгана. Дараа нь таглах багажаар таглаад уруу нь харуулан тавьж тасалгааны температурт хөргөнө.

Хар үрт тэсийн дармал
Хар үрт тэсийн дармал хийхийн тулд бүрэн боловсорч өнгө нь хувирсан амтлаг жимсийг ялган хүйтэн усаар сайтар угаагаад савлана. Савлахдаа жимсээ нягт шиг хийж улмаар халуун ус дээрээс нь дүүртэл нэмээд савныхаа тагийг таглаж дээрээс нь тавьж 15-20 минут байлгана.

дэлгэрэнгүй
Монгол зан соёл
Бие хэл сэтгэл Монгол зан соёл Төрийн ёс ёслол Шашин шүтлэг  
Ачааллаж байна...
Эрүүл мэнд
Хүний бие Өвчнөөс сэргийлэх Эрүүл амьдрах Халдварт өвчнүүд  
Ачааллаж байна...
Зөвөлөлгөө
Авто Эрүүл мэнд Компод хийх Амьдрах ухаан  
Ачааллаж байна...
Бараа, бүтээгдэхүүн, фирм
Эрүүл мэндийн зөвлөлгөө
Саам Зөвлөлгөө Элэг Ярилцлага
Жимс жимсгэнэ тарих хэрэглэх
Жимс Тариалах Варень Дарс
Мал маллах ухаанЦ.Намхайнямбуу





ДМС

Системийн эрхэм зорилго Яагаад шаардлагатай гэж “ДМС”-ийн багаас үзүүлэх үйлчилгээ “ДМС” хэнд ашигтай вэ Зах зээлийн мэдээлэл Бизнесийн орчин “ДМС”-ийн гишүүн болсоны давуу тал "ДМС” Гишүүн болох

Вэбсайт

Сайтын бүтэц Хөгжүүлэгчид Тусламж

Web stats